Follow

Power Cab will not run a Locomotive. LED on Panel Blinking or not Lit.

You should be using the flat 6 wire cable on the LEFT jack, with the LED below the jacks towards the bottom. Is the LED lit? not at all? The coiled cable should NOT be used in this configuration.

The power supply transformer from the wall wart should measure about 13.8v DC remove the plug from the panel and read the output with a multimeter.  

1. Remove everything from the track including all locomotives and cars.  Remove and restore the wall power and try again. If the LED comes on solid with everything removed from the track you have a bad loco or car with a short circuit in it , or something metal is on the track.  

2. Does the screen on the Power Cab say LOC? That is the normal locomotive operating screen. If the Displays says CON you are in CONSIST mode where you are supposed to be controlling a set of locomotives as a single unit. If you wound up in consist mode by accident go here:   https://ncedcc.zendesk.com/hc/en-us/articles/201251979-Reset-Powercab-to-factory-defaults

3. If the Display says Cab Address=02 and you are stuck on that screen, the command station part of the Power Cab is not coming on. Are you using the flat cable? Are you plugged in on the left side with the LED below the jacks?

4. Is the LED on the panel blinking or is it not on at all? Is the Power Cab display and / or the PCP- Power Cab Panel LED blinking? You have might a short. Remove the two pin track plug from the back of the panel, leave it unplugged. 

5. Remove and restore the AC wall power to the system and see if the LED comes on. If the LED comes on solid with the track wires removed, you have a short in your track wiring or you have a problem with a locomotive, or something on the track. Remove everything from the track and try again. If the LED still blinks WITH the track unplugged the Powercab has been damaged and will need to be repaired. Is the LED off / not lit? You should be using the flat 6 wire cable on the LEFT jack, with the LED below the jacks towards the bottom. Is the LED lit? not at all? The coiled cable should NOT be used in this configuration.

6. Check your track voltage. If you do not own a multi-meter here is a link to an inexpensive one from Home Depot - http://www.homedepot.com/p/Powerbuilt-Digital-Multi-Meter-648349/204505225 

The track power is measured as AC, and should measure about 13.8v AC. test with a locomotive on the tracks for load. Track voltage is constant and should not vary. If you have no track power measured as AC but the light is on steady perhaps the pins in the RJ12 jack are bent? Jiggle the cord and see if the light blinks. If you hold the cord in, the light would come on and stay on? The outer two wires (Blue and White wires) are track power. Take a flashlight and looked inside the jack on the Power Cab throttle AND the Power Cab Panel. Notice the outer two "pins" make sure they stick up as far as the inner four. Use a small screwdriver or xacto knife and carefully bend the two outer pins up same as the other four.

7.  Try a factory reset:  

https://ncedcc.zendesk.com/hc/en-us/articles/201251979-Reset-Powercab-to-factory-defaults

 

 

The power supply from the wall wart should measure about 13.8v DC remove the plug from the panel and read the output with a multimeter. 

The track power is measured as AC, and should measure about 13.8v AC

If the Power Cab has been damaged due to a short circuit, or does not function send it in for service. No RMA number needed. Include your contact info and a description of the problem. FYI- our backlog currently stands at 4 weeks from date package arrives.

send to: NCE Corporation  Attn: Service Dept.  82 East Main Street  Webster, NY. 14580

 

 

 

Was this article helpful?
1 out of 2 found this helpful
Have more questions? Submit a request

Comments